Nu de provinciale statenverkiezingen voorbij zijn, ben ik te laat om je een stemadvies te geven. Maar graag geef ik je wel een stemmings-advies.
Een stemming hebben we altijd. Deze kan positief, neutraal of negatief zijn. Omstandigheden zijn heel bepalend. Als je iets leuks meemaakt is het logisch dat je daar een positieve stemming door krijgt. En nare omstandigheden kleuren onze stemming negatief.
Het vervelende is, dat we die omstandigheden niet goed in de hand hebben. Ik denk dat iedereen wel een positieve stemming wil hebben, maar ons leven levert ons helaas ook tegenslag. En soms zelfs heel veel tegenslag. Dan is het de kunst om niet in de negatieve stemming te blijven. Om toch naar mogelijkheden te zoeken om je stemming te verbeteren. En bij die zoektocht wil ik je helpen in dit stukje en kun je uiteraard ook altijd bij je huisarts of praktijkondersteuner GGZ terecht.
Depressie
We spreken van een stemmingsstoornis, als iemand over het algemeen last heeft van negatieve gevoelens. Bij een depressie verdwijnen bovendien interesse en plezier in leuke omstandigheden en ontstaan vaak slaapstoornissen, eetproblemen, vermoeidheid, minderwaardigheidsgevoelens of ontstaat een ‘kort lontje’.
Pillen
In Nederland gebruiken 1 miljoen mensen antidepressiva. Dat zijn pillen die de stemming zouden kunnen verbeteren. Alleen bij zeer ernstige depressies zijn ze bewezen effectief. Waarschijnlijk slikken dus veel te veel mensen deze pillen ten onrechte (omdat ze geen ernstige depressie hebben).
Bovendien zijn er veel betere behandelingen tegen stemmingsstoornissen
Lichaamsbeweging
Geen enkele behandeling tegen stemmingsproblemen werkt zo goed als dagelijkse lichaamsbeweging. Het hoeft geen betoog dat dit in onze huidige maatschappij vaak het stiefkindje van onze bezigheden is geworden. En bij mensen met stemmingsstoornissen ontbreekt het vaak aan de zin en energie om te bewegen. Maar het is zo belangrijk!
Om die reden starten we in het MCM vanaf 3 april met een wekelijkse wandelgroep voor iedereen (al of niet met een stemmingsprobleem) die een zetje nodig heeft om in beweging te komen. Elders in dit blad lees je hier meer over.
Andere behandelingen
Verder is het van belang dat je je negatieve gevoelens en zorgen deelt met iemand. Dat mag een professional zijn, maar kan ook een bekende zijn die je vertrouwt.
Slecht slapen is ook funest voor je stemming. Zorg dus voor een goede nachtrust. In deze serie heb ik een apart stukje geschreven over slaap en slaapmiddelen, waar ik kortheidshalve graag naar verwijs.
Ook zijn daglicht en vitamine D belangrijk voor de stemming. Zoek daarom de buitenlucht op en neem dagelijks tenminste 800 E (20 micgr) vitamine D (de enige pil die iedereen elke dag zou moeten nemen)!
En tenslotte is ontspanning van je hersenen essentieel voor een betere stemming. Lichamelijke inspanning zorgt voor onspanning in je hoofd. Maar ook bijvoorbeeld mindfulness of meditatie. In het MCM kun je voor een luttel bedrag ervaren of meditatie iets voor je kan betekenen. Informeer ernaar bij één van de assistentes!
In het algemeen zullen antidepressieve pillen je niet erg helpen. Pas ook op met het homeopathische St. Janskruid, vanwege de onverwachte effecten, zeker als je ook nog andere medicijnen gebruikt.
MCM helpt
Wanneer je te veel last hebt van negatieve stemmingen en je komt er zelf niet uit: kom er dat eens uit en wandel mee op woensdagochtend met de medewerkers van het MCM of bezoek de huisarts voor hulp! Je moet het wel zelf doen, maar hoeft het niet alleen te doen!
Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Antidepressiva moeten altijd in overleg en langzaam worden afgebouwd