Skip to main content
Over 'ontpillen'

Over gewicht

By 22 augustus 2019juni 9th, 2022No Comments

In deze serie over vermindering van pillen, wil ik het vandaag hebben over overgewicht. ‘Zijn daar dan pillen voor?’ zal je je wellicht afvragen. Nee, die zijn er eigenlijk niet, maar door je gewicht gezond te houden of af te vallen, zal je minder pillen hoeven te slikken. Ik zal het je uitleggen.

Overgewicht leidt namelijk tot een ongelooflijke hoeveelheid ziektes en aandoeningen.

Om er een paar te noemen: Depressie, angst, hart- en vaatziekten (hartinfarct, beroerte, etalagebenen), suikerziekte, menstruatiestoornissen, verminderde vruchtbaarheid, incontinentie, slijtage van alle dragende gewrichten, heel veel vormen van kanker, verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, leveraandoeningen, galstenen, zuurbranden, COPD, snurken en slaapapnoe.

Eigenlijk ken ik maar 1 aandoening die minder voorkomt bij te dikke mensen en dat is botontkalking.

Te dik

De kans dat jij te dik bent is ongeveer 50% In Uitgeest is 40% van de bevolking te dik en nog eens 8% héél veel te dik. Dat is wél beter dan landelijk (resp. 46 en 13%)!

Overigens weet een derde van de te dikke mensen dat niet van zichzelf. En (waarschijnlijk de andere) tweederde is van plan af te vallen.

Dus tweederde van de te dikke mensen begrijpt dat het voor hun gezondheid enorm belangrijk is om hun gewicht te verminderen. In onze huidige maatschappij is dat echter een enorme opgave. Hoe lukt het je om weinig calorieën te eten als er zo’n overvloed aan ongezond lekkers lonkt? Hoe kom je aan voldoende beweging als je leven is gevormd rond auto, bureau, computer en televisie?

Bewegen

Alle 1000 diëten die er bestaan helpen meestal maar tijdelijk en zijn vaak te eenzijdig en dus niet gezond. Het enige gezonde afvaldieet is gevarieerd eten met weinig calorieën. En dat dieet bestaat dus hoofdzakelijk uit  (heel veel) groente.

Helaas lukt afvallen met alleen een dieet nooit. Altijd zal je ook meer calorieën moeten verbranden, dus meer moeten bewegen. Dat kan intensieve beweging zijn, maar juist dat lukt te dikke mensen niet zo goed. Veel beter is het daarom om het zitten zoveel mogelijk te beperken. Ons lijf is immers ontworpen voor beweging!

Niet bewegen is alleen nuttig tijdens slaap of meditatie (dus als we ook niet denken).

Afvallen

Om af te vallen en je gezondheid te verbeteren zal je dus minder zitten en meer bewegen in je leefstijl moeten introduceren: Ga met de trein in plaats van met de auto (liefst staand in een volle!) of neem liever nog de fiets. Vermijd liften en neem de trap. Doe elke dag lopend boodschappen ná het eten en ga liever naar de groenteboer dan naar de supermarkt. Doe zoveel mogelijk activiteiten staand en lopend op kantoor. Maak ’s avonds een flinke wandeling . En als je dan toch zit, doe dat dan op een stoel zonder rugleuning.

Als je bedenkt hoeveel kwalen een direct gevolg zijn van overgewicht, kun je begrijpen dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen zitten en roken (‘zitten is het nieuwe roken’).

Je gezondheid is je belangrijkste bezit. Richt je leven daar dan ook naar in! En voorkom het nemen van pillen. Die maken niet gezonder, maar beperken hooguit de ernst van de ziekte.

De getallen uit deze column komen uit de ‘gezondheidsmonitor 2016’ van de GGD Kennemerland (www.gezondheidsatlas kennemerland.nl)