Skip to main content

Je lichaam functioneert niet optimaal

Het kan zijn dat je jezelf niet ziek zou willen noemen, maar je voelt je wel vermoeid of somber of heb een slechte conditie.

Of je bent eigenlijk te zwaar of te licht. Of je ondervindt problemen met eten, je vertering of je ontlasting.

Als je lijf het niet goed doet, is dat dikwijls het gevolg van slecht functionerende darmen. En je darmen zijn voor hun werking afhankelijk van de miljarden bacteriën en andere micro-organismen, die erin leven. Dit leefmilieu van die micro-organismen wordt ‘microbioom’ genoemd.

Wanneer het microbioom verstoord is geraakt door (langdurig) verkeerde voeding eten en drinken, heeft dat gevolgen voor je lichamelijk functioneren.

Van de volgende aandoeningen is al bewezen dat ze met een verstoord microbioom te maken hebben:

-Alle darmaandoeningen.
-Overgewicht, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.
-Allergieën en auto-immuunziekten (dat zijn aandoeningen waarbij je afweerapparaat zich heeft gekeerd tegen je eigen lichaam, zoals bij alle reumatische aandoeningen het geval is).
-Chronische ziekten, zoals de ziekte van Parkinson.
-Psychische aandoeningen, zoals depressie en dementie.

Chronische klachten en ziekten

Het kan zijn dat je last hebt van een chronische ziekte of chronische (pijn-)klacht. Het blijkt dat in die situaties heel vaak een onbewuste psycho-dynamiek de oorzaak van deze problematiek is.

  • Schouder- en nekklachten zijn bijvoorbeeld dikwijls een gevolg van langdurige psychische belasting.
  • Longaandoeningen (inclusief kanker) komen nogal eens voort uit weggestopt verdriet, dat je ‘inspiratie’ (het dure woord voor ‘inademing’) blokkeert.
  • Maag- en darmklachten laten zien dat je iets ‘maar moeilijk kunt verteren’.

Bij steeds terugkerende huidaandoeningen zit je eigenlijk altijd ‘slecht in je vel’.

En achter verminderde weerstand gaat vaak een onbewuste weerstand tegen iets dat je overkomt (psychische oorzaak) schuil. Waarom krijgt immers de ene persoon wél griep en de andere niet?

Het kan dus zijn dat je lijf je door deze ziekten en aandoeningen laat merken dat het ontevreden is met de wijze waarop jij leeft en ‘in het leven staat’. Als ik dan met jouw lijf aan de gang ga, vinden we samen uit wat die onderliggende factoren zijn en coach ik je naar verlichting van de klachten.

Levensthema's

Het kan ook zijn dat je niet zozeer last hebt van een lichamelijk probleem, maar dat er hinderlijke thematiek als rode draad door je leven loopt. Heel veel mensen sloven zich bijvoorbeeld enorm uit voor anderen en gaan voorbij aan hun eigen behoeften. Vrijwel alle mensen die in de zorg of in het onderwijs werken, behoren tot deze categorie.

Hun onbewuste reden om dit te doen, is om waardering van anderen te krijgen. Op zichzelf is daar niets mis mee, behalve wanneer je door deze eigenschap overspannen raakt.

Hetzelfde geldt voor alle andere mogelijke thema’s: Zolang ze je leven niet al te veel verstoren, zou ik er niets aan doen. Maar hinderen ze je te veel, denk dan eens aan een bezoek aan mij.

Heb je bijvoorbeeld te veel last van de gedachte dat jij er niet toe doet?                   Of denk je veel te vaak dat het wel weer zal mislukken?
Of kies je elke keer weer voor de verkeerde vrienden?
Of voel je je vaak eenzaam en verlaten?
Of heb je last van irreële angsten?                                                                               Of ….?

Kortom, wanneer je niet snapt waarom je steeds weer tegen deze problemen aanloopt of wanneer je het wel snapt, maar niet in staat blijkt om het opgelost te krijgen, wil ik graag kijken of ik ‘in jouw lijf’ de oorzakelijke dynamiek kan vinden en je coachen naar een verbetering ervan.