Skip to main content

Het functioneren van jouw lichaam is in hoge mate afhankelijk van het functioneren van je darmen.

En de werking van jouw darmen hangt weer af van het milieu dat in jouw darm aanwezig is. Miljarden bacteriën en andere micro-organismen (veel meer dan je cellen in je lichaam hebt) van meer dan tienduizend verschillende soorten vormen je ‘microbioom’ en zorgen dat je darmen hun werk goed kunnen doen.

Inmiddels weten we dat bij allerlei lichamelijke ziekten ook specifieke afwijkingen van het microbioom te vinden zijn. Herstel van die afwijkingen heeft dan een gunstig effect op de aandoening.

Helaas hebben in de huidige tijd de meeste mensen belangrijke afwijkingen aan hun microbioom, door onvolwaardige, eenzijdige en schadelijke voeding. Het is van belang om gevarieerd, vers en biologisch te eten en voornamelijk groenten te nuttigen. Daarnaast dienen andere dranken dan water, thee en koffie zoveel mogelijk vermeden te worden.

Voor wie?

Voor iedereen die vanaf nu gezond wil eten en wil weten wat voor hem of haar daarbij aandachtspunten zijn.

Voor iedereen met één of meer van de volgende aandoeningen:

-Alle darmaandoeningen.

-Overgewicht, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.

-Allergieën en auto-immuunziekten (dat zijn aandoeningen waarbij je afweerapparaat zich heeft gekeerd tegen je eigen lichaam, zoals bij alle reumatische aandoeningen het geval is).

-Chronische ziekten, zoals de ziekte van Parkinson.

-Psychische aandoeningen, zoals depressie en dementie.

Werkwijze

Wanneer je een microbioom-analyse wilt laten uitvoeren, geef je dat bij mij aan. Ik wil dan graag je naam, adres, telefoonnummer, emailadres en geboortedatum weten. Met die gegevens maak ik een account voor je aan bij het Microbiome-Center. Daarvan krijg je dan per email bericht.

Ook vraag ik een microbioom-analyse aan bij het Biovis-laboratorium. De kosten van dit onderzoek bedragen 243 euro. Hiervoor vind je in je account een betaalverzoek.

Na betaling ontvang je na ongeveer een week de analyse-materialen: twee potjes, waarin je ontlasting moet doen en die je weer moet opsturen.

Na enkele weken ontvangen jij en ik per email de uitslag van de analyse. Ik bel je binnen een paar dagen op en bespreek de uitslag met je.

Ik geef je voedingsadviezen en kan je eventueel voorstellen gedurende 2 maanden een probioticum te gaan gebruiken om je microbioom sneller te laten herstellen.

Zo’n probioticum kost (voor 2 maanden) € 275,- en betaal je ook weer via je account.

Het beloop van je klachten kun je bijhouden in de app van het Microbiome-Center. Met jouw gegevens wordt door dit centrum ook weer verder onderzoek gedaan naar de relatie tussen microbioom-afwijkingen en klachten en het effect daarom van de verschillende probiotica.

Voor mijn werkzaamheden ontvang je een rekening van € 75,- van mij.