Skip to main content
Over onlogica

Over onderbeweging

By 18 september 2020juni 9th, 2022No Comments

‘Gemak dient de mens’.  Alleen onze vingers maken nog overuren (op de telefoon en de computer). Onze inactiviteit zorgt voor heel wat klachten en ziektes, die daarom ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd worden. Want ons lichaam vaart over het algemeen niet wel bij welvaart!

 

Zitcultuur

Ons lichaam is ontworpen om de hele dag in beweging te zijn. Alleen ’s nachts is ongeveer 8 uur rust nodig om het lijf weer te laten herstellen.

Inmiddels is algemeen bekend dat bewegen goed voor ons is. Elk orgaan profiteert daarvan en ook gaan we er geestelijk beter door presteren.

Hoe lastig is het dan om in onze huidige maatschappij nog aan onze bewegingsbehoefte te voldoen? Onze baan, ons vervoer en onze vrije tijd brengen we goeddeels zittend door. Nederlanders blijken zelfs het meest te zitten van alle volken op de wereld, zo’n 6,5 uur per dag gemiddeld. Het is dus niet logisch dat we zoveel zitten, want elders doet men het minder. En het is niet logisch, omdat iedereen weet dat het niet goed is voor je lijf. En daar heb je goed voor te zorgen, want dat is toch het ‘huis’ waarin je altijd woont. (‘Zitten is het nieuwe roken!’)

 

Sportschool

Om in de weinige tijd die ons rest, tóch te bewegen, gaan we ineens heel veel bewegen: Trimmen, sportschool, noem maar op. Uiteraard is dat veel beter dan niets doen. Bedenk echter dat je lichaam wel sneller slijt van bovenmatige inspanningen. Incidenteel sporten leidt ook gemakkelijker tot blessures, omdat je lichaam het niet meer gewend is. En door die blessure beweeg je dan weer onvoldoende.

 

Bewegend leven

Wat is dan wel logisch?

Probeer zoveel mogelijk beweging in te bouwen in je dagelijks leven. Dan beweeg je ‘automatisch’ meer. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is:

 

Thuis

-Haal de batterijen uit alle afstandsbedieningen

-Neem een hond. Maar ook een partner kun je 3 keer per dag uitlaten!

-Doe dagelijks lopend je boodschappen voor alleen die dag.

Een boodschappenlijstje voorkomt dat je je door de aanbiedingen in de winkel laat verleiden. Zonder lijstje bestaat de kans dat je iets bent vergeten, zodat je nóg een keer lopend naar de winkel kan.

 

Werk

-Plaats je computer op sta-hoogte

-Zet de prullenbak en het koffie-apparaat verder weg

-Koffie- en lunchpauze kun je voortaan staand en lopend doorbrengen

-En zou een overleg of vergadering ook niet staand of (buiten) lopend kunnen?

 

Vervoer

-Ga lopen in plaats van fietsen en neem de fiets in plaats van de auto..

-Parkeer je auto voortaan verder van de plek waar je moet zijn. Loop het laatste stuk.

-Vermijd liften

 

Vrije tijd

-Wanneer je lijf wel wat meer lichaamsbeweging kan gebruiken, sluit je je aan bij een groep die aan bewegen doet. Vanaf 5 februari kan dat weer bij de wandelgroep die op woensdagochtend vanaf 9.30 uur start vanuit het MCM, bijvoorbeeld.

 

Leve jouw lijf, laat jouw lijf leven!