Skip to main content
Over ontschamen

Over buikgeluiden

By 6 maart 2020juni 9th, 2022No Comments

Er zijn mensen die lijden aan ‘misofonie’. Een mooi woord voor ‘het hinderlijk last hebben van andermans eetgeluiden’. (En ook een mooi woord voor een pubquiz). En dan zijn er nog boeren, winden, geklots en kneedgeluiden. De geluiden van je ingewanden kunnen tot heel wat schaamtegevoelens leiden! Echter niet alleen schaamte is een reden om er korte metten mee te maken. Lees maar:

 

Het is al zo’n 50 jaar geleden, maar ik weet het nog alsof het gisteren was:

Ik logeerde bij mijn neef Pieter in het zeer (klassiek) muzikale gezin van mijn oom en tante. Mijn tante had die avond iets bijzonders gekookt i.v.m. mijn verblijf. ’s Avonds gingen we naar een klassiek concert. Ik herinner mij nog dat mijn buik enorm tekeer ging, speciaal tijdens de zachte passages van de muziek. Ik voelde de blikken van alle mensen in een straal van 25 meter op mij gericht!

“Wat een onzin”’ zal jij denken, “dat je je daar toen druk over hebt gemaakt en het nu nog weet”.  Dat denk ik nu ook. Maar is het niet zo met al ons schamen? Dat het eigenlijk niet nodig is?

 

Buikspreken

Het ‘bijzonders’ dat mijn tante had klaargemaakt, was duidelijk ook ‘iets bijzonders voor mijn darmen. En misschien had ik door mijn zenuwen ook wel teveel lucht ingeslikt en reageerden mijn darmen daarop. Of was ik zo bang om geluid te maken dat het juist gebeurde.

Hoorbare darmgeluiden horen niet en kunnen tot schaamte leiden. Of tot ongerustheid, vooral als het gerommel met pijnklachten gepaard gaat. Wat zou er daarbinnen  loos kunnen zijn?

De belangrijkste reden voor onrust in je darmen is boosheid. Boosheid van je darmen, wel te verstaan.

 

Boze buik

Darmen kunnen bijvoorbeeld boos worden van iets dat je hebt gegeten  (heel zoet of gekruid bijvoorbeeld) of gedronken (alcohol). Ook harde ontlasting irriteert je darmen. En als je harde ontlasting hebt, heb je meestal ook last van vrije lucht in je darmen. Ook lucht irriteert. En lucht komt ook binnen door zenuwachtigheid, kauwgom kauwen en last hebben van ‘het zuur’ (dan slik je veel), door haastig eten en door lucht uit het eten of drinken (koolzuurhoudende dranken).

Door te zorgen voor goede ontlasting (1 tot 2 keer per dag een smeuïge drol, die zonder persen geloosd kan worden), en het vermijden van irriterend voedsel en lucht in maag en darmen, houd je je darmen te vriend en zullen zij hun werk geruisloos doen.

Het kan echter nog een hele klus zijn om uit te vinden waar je darmen boos van worden. Houd dan eens een dagboek bij, waarin je opschrijft wat je eet en drinkt en relateer dat aan je klachten. En wanneer je er niet uitkomt kunnen huisarts of diëtiste je wellicht helpen. En schaam je niet voor deze geluiden!

 

Ontluchten

Ook winden en boeren houden we meestal in. In onze cultuur hoor je die niet te laten gaan. Maar voor je maag en darmen is die lucht niet fijn. Lekker laten gaan dus! En als je anderen niet wilt storen met de lucht, dan loop je even weg. En als je erbij zegt dat je het doet om even een wind te laten, oogst je waarschijnlijk dankbaarheid (je houdt rekening met de ander) en bewondering (je durft het te zeggen). Het ontlucht dus ook je hart als je zegt dat je even gaat ontluchten!

 

Als je buik geluid maakt, heeft deze je dus iets te vertellen. Dan valt het te overwegen ernaar te luisteren.