Skip to main content
Over ontschamen

Over lichaamsluchten

By 6 maart 2020juni 9th, 2022No Comments

Er is een gigantische industrie voor zeep, shampoo, huidverzorgingsproducten en luchtjes. Deze heeft ons doen geloven dat we ons moeten schamen voor onze lichaamsluchtjes en we zijn er met z’n allen ingetrapt.

 

Vroeger

Toen ik zo oud was als mijn kleinkinderen nu, ging ik eenmaal per week in bad en waste mijn moeder mij met sunlight-zeep. Omdat ik mij dat nog goed kan herinneren, is het waarschijnlijk jaren zo gegaan. Later kwam wel de douche, maar ook daar gingen wij maar af en toe onder en altijd te lang naar de zin van mijn ouders. En mijn vader douchte altijd met koud water, omdat dat in zijn ogen beter was voor zijn huid. En hij had gelijk.

 

Tegenwoordig

Maar hoe anders doen we het tegenwoordig:
We douchen en zepen dagelijks al ons lichaamsvet weg en smeren er vervolgens allerlei kunstmatige smeersels op, waarvan de industrie ons laat geloven dat onze rimpels ervan weggaan. Liefst met een heel sterk luchtje uit een heel duur flesje.

En we wassen dagelijks het natuurlijke vet uit ons haar om er vervolgens gel in te smeren.

Dat onze huid ertegen protesteert in de vorm van eczeem, kan ons niet schelen. De dokter heeft daar immers wel een smeerseltje voor. (En de zalfjes-industrie lacht in haar vuistje!)

 

Huid

Onze huid produceert zweet om afvalstoffen en warmte kwijt te raken. En vet (talg) als bescherming tegen allerlei onheil van buitenaf. Zo is ons lichaamseigen vet  het beste middel tegen eczeem en zonnebrand. En op onze huid leven bacteriën, die er als beveiligers op toezien dat geen ongenode gasten binnen kunnen dringen.

 

Lichaamsgeur

Wanneer zweet, vet en bacteriën ongemoeid worden gelaten, ontstaat er een lichaamslucht, die voor iedereen uniek is. Wetenschappers hebben zelfs speciale geurstoffen in deze lucht ontdekt (de zogenaamde feromonen), die afrodiserend  (verliefdheid-opwekkend) kunnen werken. Aantrekkingskracht door de neus dus!

 

Stank

Wanneer zweet niet kan verdampen (zoals bij het dragen van strakke kleding of kleding van kunstvezels), gaat het wel sterk ruiken door de bacteriën die er dan in gaan groeien. Ook zweet en vet dat in je kleding komt, is aantrekkelijk voor lichaamsvreemde en sterk ruikende bacteriën. Het komt dus door onze (soort) kleding dat we sterk gaan ruiken.

Voor het handhaven van ons (licht ruikende) unieke lichaamsgeur volstaat het dus om ventilerende kleding te dragen en deze regelmatig te verschonen. Eventueel aangevuld met een natte washand over oksels, schaamstreek en anusregio.

 

Droge huid

Wanneer wij ouder worden (en onze huid ook), gaan we minder zweet en talg produceren en wordt onze huid dus droger. Ook een droge omgeving (centrale verwarming in de winter) draagt bij aan een droge huid. Zeker wanneer het buiten vriest, regent het eczemen op het spreekuur van de dokter.

 

Keuze

Kies zelf maar wat je voorkeur heeft:

Een duur standaardluchtje uit een duur flesje of je eigen geraffineerde lichaamsgeur?

Haarbeschadigende gel uit een potje of je lichaamseigen haarglansmiddel?

Een veelbelovend duur zalfje of je onovertroffen eigen vet?

Eczeemzalf of gewoon geen zeep gebruiken?

Je schamen voor je lichaamsgeur of houden van je huid?

 

Het is aan jou!