Skip to main content
Over 'ontpillen'

Over suikerziekte

By 22 augustus 2019juni 9th, 2022No Comments

Pasen komt eraan! We vieren dan de opstanding van Jezus uit de dood. En dat doen we met eieren, als vruchtbaarheidssymbool van het nieuwe leven.

Vroeger (Hoor mij eens: opa vertelt!) beschilderden we die eieren, waarna de paashaas ze verstopte.

Tegenwoordig zijn de eieren van chocola en zit er al een gekleurd papiertje om. En is er ook een chocolade Paashaas. Hoe meer en hoe groter, hoe liever! Zo wordt Pasen een ongezond feest.

Zoet is lekker en we eten het daarom graag. Maar het is niet goed voor ons lijf. Ons lijf heeft moeite om al die zoetigheid te verwerken en er kan dan een moment komen dat dit niet meer lukt. Dan hebben we suikerziekte.

Mensen met suikerziekte hebben een te hoge suikerwaarde in hun bloed en daardoor ook in hun urine (diabetes mellitus betekent: suikerzoet plassen). Dat veroorzaakt schade aan de bloedvaten en aan de nieren. Momenteel hebben liefst 700.000 mensen in Nederland deze vorm van suikerziekte. (Diabetes type 2. Er is ook een veel zeldzamere vorm, type 1, die een andere oorzaak heeft). En dat aantal neemt jaarlijks fors toe, doordat we te zoet eten en dus te dik worden.

Voorkomen

Suikerziekte is ‘eenvoudig’ te voorkomen door geen zoetigheid te eten en een gezond gewicht te houden. Helaas is dat in onze maatschappij niet zo gemakkelijk. Er is zoveel lekkers te eten en te drinken en we bewegen zo weinig! Dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voor een gezond gewicht! Voorkom suikerziekte, want als je het eenmaal hebt, is het erg lastig om ervan af te komen.

Gevolgen

Mensen met suikerziekte lopen veel meer risico op het krijgen van een probleem met hun hart of bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Om dat risico te verminderen krijgen ze allemaal pillen om de suikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, eventueel ook pillen tegen een te hoge bloeddruk en het advies tot leefstijlverandering.

Leefstijl!

Wat is dan een goede leefstijl om suikerziekte te voorkomen  (of, als je het al hebt, je risico maximaal te verminderen):

Beweeg zoveel mogelijk en maak dat dagelijkse routine. Loop als je kunt lopen, neem de fiets als je kunt fietsen en als je toch de auto gebruikt, parkeer die dan ver van de plek waar je moet zijn. Vermijd liften.

Het is vooral nuttig om een wandeling na het eten te maken. Het lichaam zal dan niet alleen minder suikers opnemen uit de darmen, maar ook de opgenomen energie gebruiken voor je spieren en niet voor je vetreserve.

Zorg voor een gezond gewicht.

Vermijd zoete etenswaren en vooral zoete en calorierijke dranken (vruchtensappen, alcohol)! Ik heb het al eerder geschreven: Fruit moet je eten, niet drinken!

Dat roken en zitten slecht voor je gezondheid zijn, hoef ik hier waarschijnlijk niet nóg een keer te zeggen!

En tenslotte (dat wist ik ook tot voor kort niet): drink meer koffie (natuurlijk zonder suiker)!

Er is gebleken dat het risico op het krijgen van suikerziekte afneemt als je meer koffie drinkt. Bij 1 kop per dag neemt het ongeveer 8% af en bij 6 koppen al 33%.

Het is overigens nooit bewezen dat koffie een gunstig effect heeft als je al suikerziekte hebt. Maar dat koffie beter voor je is dan alcohol, frisdrank of vruchtensap, is zeer aannemelijk.

Meer dan suikerziekte

En mocht je denken: “De meeste van deze tips heb ik ook al gelezen in eerdere columns over andere ziekten”. Dat klopt.

Deze tips zijn allemaal ook van toepassing als je iets wilt doen tegen (je risico op) hoge bloeddruk, hart- of herseninfarct, etalagebenen, dementie en de vele vormen van kanker die met overgewicht samenhangen.

Leef gezond, dat voorkomt zoveel narigheid! Zoetigheid geeft wellicht kortstondig geluk, maar op de lange duur spijt!

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts.