Ruim 4 miljoen Nederlanders slikken dagelijks tenminste één pil om hun bloeddruk te verlagen. Dat is een kwart van de bevolking en zelfs de helft van de 45-plussers!
Er is dus een grote kans dat je bij deze groep hoort of gaat behoren. Lees dus verder!
Bloeddruk
Ons hart pompt het bloed met een zekere druk rond. Dat is nodig, want het is wel handig als het bloed je hoofd kan bereiken als je rechtop staat!
Maar het is eenvoudig te begrijpen dat een té hoge bloeddruk zorgt voor snellere slijtage van het hart (die deze druk moet maken) en de bloedvaten (die deze druk moeten weerstaan). En dat weten we al eeuwen: Hoe hoger de bloeddruk, hoe groter de kans dat ons een hart- of vaatziekte overkomt, zoals een hartinfarct, beroerte, geknapt bloedvat (aneurysma) of etalagebenen.
Antihypertensiva
Om de bloeddruk te verlagen kan de dokter je bloeddrukverlagende pillen (antihypertensiva) voorschrijven. Grofweg zijn er vier soorten, die elk de bloeddruk met gemiddeld 8 mmHg laten zakken. En dit al of niet met bijwerkingen.
Ontpillen
Maar wist je dat je met allerlei maatregelen hetzelfde effect kunt verkrijgen als met de pillen? En dat je door deze maatregelen wel eens zou kunnen voorkomen dat je ooit een te hoge bloeddruk krijgt?
Ik noem hieronder de maatregelen die je kunt nemen en de bloeddrukdaling die je er gemiddeld van mag verwachten:
2 uur wandelen per week 4 mmHg
Halveren dagelijkse alcoholconsumptie 5 mmHg
Zoutarm dieet of kaliumzout ipv keukenzout 4 mmHg
Gezonde voeding met > 250 gram groente per dag 5 mmHg
Afvallen, effect per kilo 1 mmHg
Geen drop of zoethout-thee 6 mmHg
Verlaging stress (door meditatie of yoga bijv.) 5 mmHg
Tenminste 3 glazen groene of zwarte thee per dag 2 mmHg
Het moge duidelijk zijn: je hebt de hoogte van je bloeddruk voor een flink deel in eigen hand! En mocht je koffie gemist hebben in bovenstaande lijst: dat klopt. Koffie geeft geen bloeddrukverhoging.
De meeste van bovenstaande maatregelen zijn overigens niet alleen goed voor het verlagen van je bloeddruk, maar verlagen ook de kans op suikerziekte en het cholesterol-gehalte in je bloed en zorgen op die manier voor een nog groter effect op het voorkomen van hart-en vaatziekten dan alleen door het verlagen van de bloeddruk.
En voor alle volledigheid: Roken staat niet in het lijstje, omdat het weliswaar niet de bloeddruk verlaagt, maar het verhoogt wel het risico op hart- en vaatschade!
Bijna al bovenstaande maatregelen zal je bovendien ook weer tegenkomen in de columns die ik nog zal schrijven over het voorkomen en behandelen van andere ziekten. Daarover later meer.
Maar wacht daar niet op en start nu alvast met bovenstaande maatregelen! Als je lijf je lief is!
Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts. Maagzuurremmers kunnen bijvoorbeeld belangrijk zijn voor mensen die ook bloedverdunners moeten gebruiken.
De getallen uit deze column zijn wetenschappelijk onderbouwd en ontleend aan het boek ‘Ontpillen’ van David van Bodegom