Skip to main content
Over 'ontpillen'

Over pilproblemen

By 22 augustus 2019juni 9th, 2022No Comments

In 12 eerdere columns heb ik je laten lezen dat er voor veel pillen hele goede alternatieven voorhanden zijn. Pillen zijn wel gemakkelijk, maar geen vervanging voor een gezond leven en lijf. Sterker nog: ze kunnen gemakkelijk bijwerkingen geven. In deze laatste aflevering vertel ik je over andere pilproblemen.

In Nederland geven we met z’n allen 100 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Meer dan een kwart daarvan gaat naar de medisch-specialistische zorg. Verpleging en verzorging zijn een goede tweede (18,6%). Aan huisartszorg wordt (gelukkig!) minder uitgegeven dan aan kinderopvang (3,9 versus 4,0%).

Erg vrolijk werd ik ook van het onderzoek van Zorgwijzer en Vectis. Zij becijferden dat in de gemeente Uitgeest per inwoner de minste zorgkosten van heel Nederland werden gemaakt! Maar liefst 15% minder dan het landelijk gemiddelde. En voor geestelijke gezondheidszorg zelfs 25% minder!

Uitgeesters zouden dus eigenlijk minder zorgpremie moeten betalen!

Preferentiebeleid

Medicijnkosten maken een fors deel uit van de zorgkosten. De overheid heeft deze kosten met succes bestreden door het zogenaamde ‘preferentiebeleid’: de apotheker is verplicht om de goedkoopste variant van een geneesmiddel te verstrekken. Door dit beleid zijn de kosten van medicijnen in Nederland inmiddels de laagste van West-Europa.

Andere pil

Maar wat is de keerzijde van dit succes?

Mensen die hun medicijnen chronisch gebruiken krijgen regelmatig pillen van een ander merk verstrekt, omdat dat op dat moment de goedkoopste variant is. Dat geeft niet alleen verwarring, maar kan ook leiden tot een ander effect van het middel op de patiënt. De patiënt krijgt dan ‘bijverschijnselen’. En omdat de dokter en apotheker er dan meer werk aan hebben, zijn de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk duurder uit.

Niet leverbaar

Een groter en steeds groeiend probleem is dat geneesmiddelenproducenten geen medicijnen meer aan Nederland leveren, omdat ze elders meer geld krijgen voor hun pillen. Inmiddels zijn honderden geneesmiddelen (tijdelijk) niet leverbaar.

Zo heeft de macht en de willekeur van de geneesmiddelenindustrie een enorme invloed op onze medische zorg.

Gezond leven

Onze westerse geneeskunde is voor een belangrijk deel gestoeld op het verstrekken van medicijnen. Terwijl een groot deel van de ziektes die ermee besteden worden een gevolg zijn van onze ongezonde leefwijze. Ook ons eetpatroon wordt sterk beïnvloed door producenten met winstoogmerk. We eten niet wat goed voor ons is, maar wat het goedkoopst, het makkelijkst of het lekkerst is.  En ons beweegpatroon is door de komst van televisie en computers tot een bedenkelijk minimum gedaald.

We gaan voor gemakkelijk in plaats van gezond.

Beter

Maar na dit stukje denk je voortaan: loop-top! (i.p.v. laptop) en telefietsie. En je loopt de drogist en apotheek voorbij naar de groenteboer. Want je gezondheid is je belangrijkste bezit!