Skip to main content
Over onlogica

Over Valentijn

By 18 september 2020juni 9th, 2022No Comments

Martijn en Valerie voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar zijn zo bang voor afwijzing door de ander, dat ze deze affectie voor elkaar niet laten blijken. Totdat Martijn (die door zijn vrienden Tijn genoemd wordt) op 14 februari de stoute schoenen aantrekt en bij Valerie aanbelt met een suikerhart in zijn hand. “Hier, Val”, zegt hij, “dit zag ik op je stoep liggen en ik wilde voorkomen dat het door de regen zou smelten”. Overmand door haar liefde voor hem, vliegt ze hem om de nek. Vanaf die dag is 14 februari Val-en-Tijnsdag en is het geven van een hart hiervan het symbool.

 

St. Valentinus

Volgens Wikipedia is het heel anders gegaan. St. Valentinus was bisschop in Termi (Italië) en stond bekend om zijn betrokkenheid bij armen, ouderen en kwetsbaren, door hen bloemen uit zijn tuin te geven. Ook jonge paartjes gaf hij een bloem. Op 14-2-270 stierf hij echter een marteldood. En zijn graf werd bedevaartsoord voor geliefden.

In Amerika heeft men de commerciële potentie van deze dag ontdekt en daarna is ‘Valentijnsdag’ naar Nederland overgewaaid.

 

De eerste versie is in elk geval bedacht (door mij), maar wel romantischer dan de tweede (vind ik).

 

Symboliek

Niet alleen de herkomst van deze dag is mij niet duidelijk. Ik weet ook niet waarvan je op deze dag nu blijk moet geven. Is het de bedoeling dat je een heimelijke liefde openbaart, zoals in het eerste verhaal? Of moet je op deze dag je geliefde in het zonnetje zetten? (Mijn advies zou in dat geval zijn om dat niet alléén op deze dag te doen!) Of gaat het erom dat je iedereen die een bijzondere betekenis voor je heeft of waar je een speciale verbinding mee voelt, bedankt op deze dag? Dit zou ik de mooiste bedoeling van de dag vinden!

 

Harthersenen

Omdat het ‘de dag van het hart’ is, borrelt bij mij de associatie op met de ontdekking in 1991 van Dr. J. Andrew Armour, dat we behalve hersenen in ons hoofd, ook intelligentie in ons hart en onze buik hebben. Ook hier bevindt zich een enorm neuraal netwerk met grote hoeveelheden zenuwcellen die o.a. in staat zijn onderling te communiceren, zich aan te passen aan omstandigheden, informatie te kunnen onthouden en het geleerde te kunnen reproduceren.

 

Hartwijsheid

Al ver voordat meneer Armour tot deze ontdekking kwam, wist de Nederlandse taal al dat er veel wijsheid in het hart zit: Enkele voorbeelden zijn: “Volg je hart”, “Wees trouw aan je hart”, “Diep in mijn hart weet ik….”.

De wijsheid van het hart zit dus in voelen, in verbinding en genegenheid en in wat je de moeite waard vindt. De hoogste uiting van de wijsheid van het hart zou dan ‘compassie’ kunnen zijn.

 

Compassie

St. Valentinus was een man met een groot (intelligent) hart. Een hart vol compassie dus. En hij uitte dat met bloemen. Alleen op 14 februari (in het jaar 270) deed hij dat dus niet meer. Wij doen het tegenwoordig juist wel op deze dag. Is dat logisch?

 

Veel logischer zou het in mijn beleving zijn, om in navolging van St. Valentinus, onze compassie met anderen op álle dagen van het jaar te tonen. Van harte!